2013. ápr. 30.

Villám fürdőszobai tervezés

Könnyűszerkezetes házunk lesz, gerendából.
Elméletileg A-Z-ig 3 hónap alatt elkészülhet. DE! A gyors építkezés gyors döntéseket (vagy hosszas előzetes szervezést) és némi rutint kíván ahhoz, hogy hirtelen elhatározásainkat, nem csak hogy ne bánjuk meg később, de lehetőség szerint még pénzt is spóroljunk velük.
Miután már egy ideje tervezgetjük a házat, ezért az alap koncepciót már álmunkból felkeltve is tudjuk. Ilyen a ház fűtésrendszere, hangulata, színvilága, a nyílászárók, tetőcserép, leendő bútor átalakítások. Viszont a részletek (amin szintén sokat spórolhatunk, ha ügyesek vagyunk) még hátra vannak. Így a burkolatok, a festékek, szaniterek, stb, stb.

Úgyhogy néhány napja csempékkel kelek és fekszem (szó szerint, mert a fotó az ágyban készült) :)

Kicsit azonban mégiscsak sikerült elébe mennünk a dolgoknak. Az idei Construmán jócskán a bolti árak alatt sikerült megrendelni ezt a két kádat:


Közben intézni kell a mosdókat, a kézzel készült csempéket, a csaptelepeket, a zuhanykabint. S bármennyire is épített zuhanyzó párti vagyok, a ház ura kérésének eleget téve most mégis beengedek a fürdőszobánkba egy ilyet:


Mutatom az egyik esélyes csempét is, ami most a favorit nálam:

Két fürdőszoba lesz, ezért kétfelé jár az agyam. Ezek a képek inspiráltak a tervezésüknél.

1.
Felnőtt fürdőszoba, barna-fehér-méregzöld színekkel, rusztikus burkolatokkal, bontott tégla fallal, egyedileg készíttetett mosdótállal.














2.
Gyerekfürdő, türkiz-fehér-élénk lila színek, fiatalos, vidám kicsit mediterrán életérzésű, mégis rusztikus jellegű, kézzel készült csempékkel dekorált, időt- és pancsolást álló burkolattal. 

Ezek inspiráltak, bár mindenből csak 1-1 ötlet ragadta meg a fantáziámat.








Most már csak egy-két hónap kérdése, hogy mikorra ölt fizikai formát az, ami jelenleg a gondolataimban él. Ehhez első lépésként befejezem a burkolatok pontos kiszámítását és megrendelem amit meg kell.
Legközelebb pedig a 200 éves gerendáinkról (és ezek használhatóvá tételéről) írok, amit a múltkor szereztünk.

2013. ápr. 22.

7 tárgy, amit bebetonoztunk a házunk alapjába

Energetizálás, tértisztítás, mentális védelem. Tömören összefoglalva talán ennyi a lényege az alapunkba került tárgyak funkciójának. Eszmeileg persze még sokkal több, de inkább megmutatom miről is beszélek.

A sarokpontokra 4 darab tisztított, energetizált hegyikristály került. A hegyikristályt minden kövek legtisztábbikaként tartjuk számon. Energiája minden más energiát mozgásba hoz, ezért nagyon fontos, hogy csak megtisztítva kerüljön az alapba. Tisztít, gyógyít, erősíti a körülötte lévő energiákat.
Használat előtt többféleképpen tisztíthatjuk meg. Én jéghideg folyóvízben megmostam, áztattam majd nem túl erős napra több órára kitéve feltöltöttem a köveket. Egyébként az is tökéletes, ha földbe ássuk őket.


a sarokpontokon lévő kristályok a beton alá kerültek

A ház középpontjára - a beton egy magasabb részére (nagyjából a közepére) - térbeli piramist létrehozva ezzel, került egy még nagyobb hegyikristály, egy üvegcsébe zárt házi áldás és egy feszület, amelyet lelkészünktől kaptunk ajándékba, külön erre a célra.


a házi áldás, a feszület és a legnagyobb kristály a beton közepére került

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok...

5 kristály + 1 feszület + 1 házi áldás = 7
Ugye azt tudjátok, hogy a 7-es a magyarok egyik legfontosabb szakrális száma?

2013. ápr. 18.

Botrány az építkezésen, avagy innen nem rendelünk máskor betont...

Gőzerővel zajlik az alapozás, a tervezés és a gyümölcsfa ültetés. Egy ilyen hosszú, hideg tél után öröm minden egyes napsütéses óra, amit betont locsolva, gödröt ásva vagy fát ültetve a szabadban tölthet az ember.

Ezen felbuzdulva meg is rendeltünk 20 m3 betont egy százhalombattai betonüzemből. Ki is hozták a megbeszélt időpontra mixerautókkal természetesen, mellyel annyi lett volna a teendő, hogy beállnak ugyanarra a telekre, amelyikre már a cserepeinket szállító kamion is befért egyszer így. No itt azonban történt egy kis bibi. A bajuszos kollégának, aki az autó vezetésére volt hivatott, már az utcába érkezés előtt jeleztük, hogy meddig tart a frissen visszatemetett közműves árok. Természetesen ezzel az erővel akár a kerítésoszlopnak is elmagyarázhattuk volna ugyanezt, mert azt legalább annyira érdekelte ez a tény, mint a bajuszos kollégát. Hiszen kik vagyunk mi, hogy tanácsokat osztogassunk egy ekkora autó vezetőjének, mit és hogyan tegyen. Meg is lett az eredménye rögvest, ami valahogy így festett...

ki kellett támasztani a kocsit, hogy fel ne boruljon

Néhány órával később, amikor szintén saját szervezésből és költségünkből egy gigantikus traktorral kivontattuk, akkor pedig így festett az összkép.

A szimpatikus bajuszos kolléga, ezzel a manőverével kellőképpen szétbarmolta az utat, a napunkat, ismerőseink munkanapját, a pénztárcánkat és a jókedvünket is.
Ezek és a sok órás egy helyben rostokolás után személyesen meglátogatott bennünket a nevezetes százhalombattai betonüzem vezetőnője is, aki bár érdemben sem segítséget, sem számlát nem tudott nyújtani, viszont gondolta kifizettet velünk még úgy 30 000 Ft bánatpénzt, pedig bánatosak (idegesek) leginkább mi lehettünk volna. Mikor ezen plusz költség kifizetését a fentiek tükrében megtagadtuk, megadta a jelzést a bajuszos kollégának, aki a felhígított betont úgy ahogy volt kiöntötte az utcára. Majd mint akik jól végezték dolgukat - kb. két másodperc alatt százra gyorsulva - távoztak a tett színhelyéről.
Mindenesetre a környékbeli kuncsaftokat ezzel a szándékos rongálásnak is beillő manőverrel garantáltan elveszítették.

Mondanom sem kell, hogy egy másik cég akiktől azóta is rendeljük a betont, rugalmasak, korrektek és leginkább profik. Telefonhívásunkat követően 1 órán belül már a telkünkön állt az új mixerautó - amit mivel más cégről beszélünk, természetesen nem a bajuszos kolléga vezetett - és közvetlen az alapba öntötte a cuccot.
mert ami az egyiknek sikerül, a másiknak nem :)


én meg csak kertészkedek rendületlenül :)


2013. ápr. 9.

A tavasz hírnöke

Végre itt az idő. Lassan végérvényesen beúszik életünkbe idén is a tavaszi napsütés. S ha mindezt a saját kertünkben élvezhetjük, hát nincs is annál megnyugtatóbb. Előbb-utóbb akinek kertje van, az szépen kiköltözik a szabadba. Először csak terepet rendezgetni, majd ültetgetni, később pihenni, enni, inni és mulatni. S hogy segítsem a ráhangolódást, hoztam is gyorsan néhány képet.






ez a terasz a kedvencem, ilyen lesz (egyszer) majd nekem is (fa burkolat, téglafal mécsestartókkal, épített növény tartó, hmmm)











2013. ápr. 8.

Így mulat egy magyar úr

Tudunk élni nemdebár? Cirka 90 métert ástak ma a közműveknek a telkünkig. Klassz. Még jó, hogy szinte ingyen adják.


A szomszédokkal is találkoztam ma, igaz nagyon elfoglaltak voltak, így most csak messziről integettünk egymásnak.

Ezen a szép napsütéses délelőttön meg is kérdeztem a körtefától, hogy ityeg a fityeg. Azt mondta jól.

És még a kőművesünk sem bízza a szélre a holnapi alapozást, már tegnap kijött ásni egy lyukat. No nem demonstrálni akart ezzel, inkább megnézte van-e talajvíz. Jelentem nincs! 

és az ürge család köszöni szépen azóta is jól van

Kellemes további tavaszolást-tavaszodást mindenkinek!