2013. febr. 20.

Kicsi konyhából így varázsolj nagyobbat!

Meg vagy elégedve a konyhád méretével? Mindennek megvan a pontos helye? Ismeretlen számodra a "megint nincs elég hely a munkapulton, mert tele van pakolva" érzés? Akkor a ritka szerencsések egyike vagy :)

S ha már a tér nagysága adott, legalább az optikai hatást növelhetjük az alábbi tanácsok segítségével.

1. Számoljuk fel a káoszt! Legalábbis látszólag feltétlenül, melyet legkönnyebben üveg nélküli teleajtós szekrényekkel vagy elfüggönyözéssel érhetünk el.


2. A fényes felületek visszaverik a fényt, ezáltal az összhatás világosabb, tágasabb lesz.

3. A letisztult vonalvezetésű bútorok, szépen, konszolidáltan simulnak a háttérbe, így tágítva a térérzetet. Hát ha még a falakra (ezáltal a szekrényeknél távolabbra eső helyre) hívjuk fel inkább a figyelmet, biztos a siker.


4. Próbálj a padlótól a szekrényig mindent hasonló árnyalatban kialakítani. Így a vizuális összhatás nyugodt és kellemes lesz, nem tördeli fel a látványt a sok szín vagy forma.

5. Világítás, világítás, világítás!!! Rejtve, direkt, indirekt, természetes és mesterséges, mind jöhet!


6. Az üvegezett ajtók szintén a tágasság érzetét növelik azáltal, hogy szemünkkel nem csak a szekrényajtóig, hanem azon túl láthatunk, így a falak kissé távolabbinak tűnnek. Az üvegezett frontokat azonban csak abban az esetben ajánlom nyugodt szívvel, ha lehetőségetek van a szekrényekben állandóan rendet tartani, nem túl zsúfolni, illetve színben megfelelő konyhai kiegészítőket tárolni bennük. Egyéb esetben az 1. pont lép érvénybe.

7. Válasszunk kecses, légies bútorokat. Kicsi konyhába, nem illenek a robusztus asztalok és székek. A vékony lábakon álló, nyitott pultok és asztalok látszólag növelik a teret, szellős, tágas érzetet keltenek. Ebben a fémes ragyogás is segítségünkre lehet.


8. Le a falakkal! Könnyebb a helyzetünk, ha még építkezés előtt állunk, de akkor sincs veszve semmi, ha már évek óta áll a konyhánk. Ha minden kötél szakad, statikus segítségével érdemes lehet újra gondolni a falak helyét. Még ha csak egy átadót is nyitunk a nappali felé, már az óriási hatással lehet térérzetünkre. Hát ha még a hűtő vagy az étkező asztal is más helyiségben kaphat helyet...


9. Használjuk ki a sarkok adta lehetőséget is, vagy beépített sarok tűzhellyel esetleg mosogatóval. Szintén jó szolgálatot tehet, ha a munkapult használaton kívül eső részét beépíthetjük szekrénnyel a sarkoknál. Általában a legtöbben úgyis csak konyhai kisgépek tárolására használják ezt a területet.


10. Dekoráld a padlót! Amíg néhány rosszul megválasztott fal-, illetve padlóburkolat mintája összenyomhatja a teret, addig van ami kifejezetten megnöveli azt. Ha például élére állított nagyméretű négyzet mintákkal díszíted, a keresztbefutó átlók becsapják a szemet és szintén szélesebbnek tűnik az egész helyiség. Mindehhez halvány, pasztell színek a legmegfelelőbbek. (Hasonló hatást érhetünk el a padló széles csíkokkal történő díszítésével. Ha szélesíteni kívánjuk a konyhát keresztbe, ha nyújtani akkor hosszában fussanak a csíkok.)


10+1. Használd ki az egész teret! Legyenek plafonig érőek a szekrények és ha még építkezés vagy komolyabb átalakítás előtt állsz, csináltathatsz falba süllyesztett polcokat is. Ezekkel mind nagy helyet takaríthatsz meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése