2011. dec. 25.

Áldott Karácsonyt Mindenkinek!

Nálunk mindig nagy a pörgés a karácsonyi időszakban. Előtte veszettül sütjük a mézeskalácsokat több száz számra, díszítünk, takarítunk, levelet írunk, rajzolunk, énekelünk, főzünk, csomagolunk, testben és lélekben is készülvén az év legmagasztosabb, legszebb napjára. Képesek vagyunk az utolsó pillanatig rohanni, mindent beszuszakolni a december huszonharmadikai nap utolsó percébe is, hogy másnapra újult erővel, kedvvel, megpihenve és hálával telve várjuk a csodát. Mely évről évre eljő kicsi otthonunkba.

Sok szeretettel kívánok Nektek is szép, békés, boldog Karácsonyt!


2011. dec. 19.

Trendi karácsony, avagy az idei karácsonyi divat

A fémes ragyogás, az ezüst és a szürkés zöld, az arany árnyalatok, a fehér és fekete színű műfenyők, sötét lila, fekete, antik jellegű díszek, extravagáns kiegészítők határozzák meg az idei karácsonyi dekorációs trendet.












Ennek ellenpólusaként szintén nagyon menő 2011-ben a különböző népi motívumos, természetes anyagokból készülő (vagy ezeket imitáló) karácsonyfa díszek, asztali dekorációk csipkéből, filcből, szalmából vagy fából.











Szerintem ha ezt a nagymamám hallotta volna, most biztosan hatalmas nevetésben törne ki :-)
Ellenben az egyik barátnőm idén már be is szerzett egy fehér műfenyőt, rózsaszín díszekkel...

Kíváncsi vagyok, Nálatok hogy néz ki a fa, milyen színű/jellegű díszekkel lesz ékesítve Szentestén, illetve van-e valami jól bejáratott dekoráció amihez kötődtök, vagy ha cserélitek a díszeket mennyi időnként teszitek mindezt. Összességében az érdekelne, számít-e szerintetek karácsonykor a divat.
Kíváncsian várom a válaszokat. Meséljetek!






Forrás forrás2 forrás3 forrás4

2011. dec. 7.

Tündérkert - ahol nem csak a tündérek laknak

Van egy hely Ivó völgyében Erdélyben, aminek a neve Tündérkert Panzió. Ha láttatok már csodát, biztosan jártatok már ott.
A tulajdonos házaspár, Erzsike és István mesél arról, miért is szeretnek az emberek annyira odamenni és az energiakör titkát is felfedik előttünk.



·         Szép debreceni kertes házatokból költöztetek ki Ivóvölgybe néhány évvel ezelőtt.  Hogyan született meg az elhatározás, hogy éppen itt fogtok egy teljesen másfajta életmódot folytatni?

Ha valaki eljön hozzánk , megérti , hogy meglátni és megszeretni a helyet egy pillanat műve volt . Nem vagyunk egyedül , hiszen a vendégeink közül is többen vannak akik már vásároltak területet a környékünkön .
Eredetileg úgy gondoltuk , nyugdíjas éveinkben sok időt töltünk itt . Idővel egyre több családtagunk , barátaink szerették meg a helyet  a nomád viszonyok ellenére / évekig jártunk ide úgy , hogy pld. villany a közelben sem volt / . Olyan csillagos ég , csend , nyugalom
kevés helyen van már az urbanizálódott világunkban .
Így fokozatosan érett meg a gondolat bennünk , hogy a hely ritka adottságait osszuk meg másokkal is ,  a lányok a kis házban , fiúk a csűrben szállás helyett építsünk a telken a környék legmagasabb pontján egy nagyobb házat.

A vendégkönyvet olvasgatva rájöttem, hogy ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül, ugyanis sokat gondolkodtam, hogy a reggelente gőzölgő kerti gyógynövényekből főzött tea, vagy a saját kézzel készült kiegészítők teszik-e, esetleg a végtelen türelem, amivel a kedves vendég kedvét keresitek, de nem jöttem rá. Mi a titka annak, hogy ennyire itthon érzi magát az ember?

Az talán előny , hogy nincsen semmilyen vendéglátós előéletünk . Úgy csináljuk , ahogy érezzük . Ha elfáradunk , újra erőt ad , ha valakinek szebbé , emlékezetesebbé tesszük a nálunk töltött napokat.

Említetted, hogy még sok évvel ezelőtt hadilábon álltál a főzéssel. Hogyan lehetséges az,  hogy mostanra mégis messze földön dicsérik a főztödet , ami ugyanolyan finom akkor ha két személyre, de akkor is ha száznegyven főre készül.

Igen , a főzés sosem volt a kedvenc elfoglaltságom . Most , hogy ilyen pálfordulás lett az életünkben , lassan megszerettem . Istvánnal sokszor együtt készítjük az ételeket , megosztva , kinek mi a kedvence . Van már több olyan ételünk , ami a mi sajátosságunk . Gyakran ötvözzük a az otthoni és az itteni ízeket .

      Milyen rendezvények szoktak itt lenni Tündérkertben? Láttam az óriási színpad jellegű táncteret a kertben

       A színpad egy különleges esküvő utáni mulatság színhelye volt . Nálunk nincs egy négyzetméter vízszintes hely sem , a fiatal pár pedig az öreg / legalább 200 éves , a valódi korát senki nem tudja / diófa alatt szerette volna megülni a lagzijukat , a csűrben ropni a táncot . A színpad azóta sok jó szolgálatot tett . Nyáron a vendégek buliznak , gyerekek játszanak , Itt tartottunk már három alkalommal gyermeknapot , ez volt már három  bicikliverseny végállomása ,  két favágóverseny utáni eszem – iszom színhelye . 

            Apropó kert. Van itt valami mágikus dolog is a Hargita hegyein, a roskadásig gyümölccsel telt fákon, a békésen legelésző lovon, csaholó kutyákon és a csípősen friss levegőn kívül is… Mesélnél róla? 

        A kertünkben van egy terület , aminek különleges hatása van . Valószínű annak idején bennünket is ez fogott meg . Évekkel ezelőtt fedeztem fel . Otthonról jöttem haza . Lementem a kertbe , megálltam és gyönyörködtem a távolabbi Madarasi Hargita , a Magas – és a Templombükk vonulataiban és a közelebbi dimbes-dombos tájban . Egyszerre egy nagy nyugalom szállt meg . Először a látványnak tulajdonítottam . Aztán a vendégeket is gyakran oda vittük . Egymástól függetlenül többen megerősítették , van a kertben egy pozitív energiamező .  


      Gyönyörű, vadregényes itt a táj. Feljebb sétáltunk az erdőben, amikor óriási, frissen otthagyott medve lábnyomokat fedeztünk fel a sárban. Meséltétek, hogy időnként éjjel még farkasok is próbálnak bekéredzkedni a kertek alatt. Mennyire lehetett megszokni az új „szomszédokat”? Nem jelentenek valós veszélyt az emberre?

A medve , a farkas , a vaddisznó , a szarvas a Hargita hegység  erdeinek nagy vadjai .
Valamennyi vad alapjában kerüli az embert . A váratlan találkozások veszélyesek .
 A medve , ha veszélyben érzi magát , főleg a bocsait , támadhat . A farkas rejtőzködik , igaz a juhnyájat nappal is képes kerülgetni . A vaddisznó éjjel megdézsmálja a burgonyaföldet , a medve az erdei  málna után szívesen látogatja a kertek körte- és szilvafáit .






Milyen látnivalókban bővelkedik itt a környék?  Mit szoktatok ajánlani a vendégeiteknek, merre vegyék az irányt, ha kirándulni szeretnének?

A teljesség igénye nélkül néhány olyan helyet említek , amit már mi is megismertünk, ilyen a visszafelé folyó patak, a néhány száz méterre lévő vadaspark, a Szökő vízesés, a Gyilkos-tó, a Gyimesek az ezeréves határral, a csíksomlyói kegytemplom, Parajd, Korond, Szováta, stb.




Mikor jöhetünk újra? :-)
      
      Egész évben fogadunk vendégeket . A néhány éves múltunk ellenére sok a visszatérő vendégünk , de sokan jönnek interneten történő foglalással vagy ismerőseik ajánlata alapján , vagy a már nálunk járt családtagjaik, barátaik hozzák el őket .
Nyári hónapokban , nagy ünnepeken / kivétel a karácsony este és első napja / , szilveszterkor hónapokkal előre érdemes e-mailen foglalni .


Képes úti beszámolómat a Vidéki Élet által meghirdetett pályázat döntős műveként ide kattintva olvashatjátok.

2011. dec. 6.

Kültéri dekoráció 5 perc alatt

Szeretem felhasználni az itthon fellelhető alapanyagokat éppúgy a főzésnél, mint a dekorálásnál. Így történt, hogy végre volt időm kicsit a saját házam táján is sepregetni és rittyentettünk a srácokkal egy könnyű kis karácsonyi díszítést a teraszra. Sajnos a kertben a kutya miatt ez nem kivitelezhető. Azonban már kitaláltam a megoldást, hamarosan azt is meg fogom csinálni és akkor hozom a képeket.
Addig is megmutatom a mai termést.




Dekorgumiból karácsonyfákat vágtunk ki, majd - ami csak a kezünk ügyébe került - csillámporral, strasszkövekkel, fólia forgáccsal díszítettük őket. Hurkapálca is került még a hátukra.
Két zacskó ezüst színű dekorkövet (IKEA 350 Ft / 0,75 kg) üres befőttes üvegekbe szórtunk, ebbe állítottuk a gyertyákat. Ha nincs dekorkő otthon, tehettek alá rizst, száraz lencsét, babot vagy ami az eszetekbe jut.
Ha a karácsonyfákat kihagyjátok belőle, tényleg öt perc alatt elkészültök, ha megcsináljátok kb. húsz perc az egész. Tovább tart megkeresni a tavalyi ajtódíszt a padláson :-)

2011. dec. 4.

Dolgozni csak pontosan, szépen...

Mutatok két képet, hogy érezhető legyen, mennyire nem mindegy milyen közeg vesz bennünket körül, amikor dolgozunk vagy tanulunk. A megfelelő szín, anyag és forma választás kellőképpen inspirálhat, energetizálhat, jó kedvvel tölthet fel, de ugyanúgy sugározhat unalmat, fáradtságot vagy éppen negatív gondolatokat is.





Azt sokan tudják, hogy mire kell odafigyelni egy iroda vagy egy "home office" kialakítása során (bútorok célzott elhelyezése, praktikus tárolás lehetőségének megteremtése, megfelelő növények, jelképek, színek használata, munkára való összpontosítás elősegítése, világítás minősége, stb.), de hogy ez a legtöbbször fillérekből, némi kreativitással kivitelezhető lenne, a legtöbben mégsem  sejtik. Azt gondolják, le kell cserélni a bútorokat, a textíliákat, a kiegészítőket, pedig ez nem feltétlenül van így. Egyszerűen az esetek zömében ez teljesen felesleges pénzkidobás. Sokszor elég a szikra, amivel beindítjuk a motort. Ebben pedig egy kreatív lakberendező sokat segíthet. Például gondoltad volna, hogy a falon nem méreg drága tapéta, hanem a tulajdonos kedvenc textilje található?




forrás

2011. dec. 2.

Gyűjtögetés, nosztalgia vagy gyerekes rajongás?


Néhány évvel ezelőtt voltam képes először, önszántamból - és ami a legfontosabb egyből - megválni a díszes karácsonyi képeslapoktól, üdvözlő vagy ajándék kártyáktól amiket kapni szoktam. Amúgy is szívem csücske a karácsonyi sürgés-forgás, az összes giccses dísszel, világítással, fahéj illatú mézeskalács sütéssel együtt. Imádom a natúr dolgokat, de melengeti szívemet a csillogás is.
Éppen ezért általában ötvözni szoktam a kettőt. Már évek óta natúr díszes és csillámos fehér díszítésű fát hoz nekünk a Jézuska, mert amióta először kaptunk ilyet, azóta csak így kérjük. Persze kisebb változtatásokkal, de a hatás ugyanolyan.

Visszatérve a kártyácskákra és képeslapokra, annyi de annyi gyönyörű, vastag kartonból, csillám díszítéssel, kivágásokkal ékesített szépség jutott már birtokunkba, hogy ha néhány éve nem dobtam volna ki az egész stócot, akkor idén biztosan lenne egy ilyenem.
Tényleg, nálatok hogy áll a dekoráció?

Forrás: internet