2011. febr. 23.

Ember tervez

Egy ház szakszerű megtervezéséhez idő kell. Sok tényező van, amit mind jó alaposan át kell gondolni. Ilyenek a környezeti adottságok (tájolás, telek fekvése, stb.). Nem mindegy hogy lankás-e a telek, vagy sík. Szélvédett-e vagy sem. Melyik helyiséget szeretnénk reggel vagy délután naposabbnak látni. Azaz főleg mikor használjuk. Erre szoktuk javasolni az alábbi tájolást, persze amennyiben a család bioritmusa is így kívánja meg:


A magyar hagyomány némileg különbözik a fenti felsorolástól. A magyar térrendezés legfontosabb iránya kelet. Szent iránynak számít, melyet bizonyít az is, hogy a tradíció megmaradt, hiszen az újszülötteket mindig kelet felé fordították éppen úgy, ahogy most is keletre javasolt elhelyezni a gyerekszobát. Az épületek, jurták bejáratai is minden esetben keletre néztek.

Dél volt a második legfontosabb irány, s eleink bölcsességéről tesz tanúbizonyságot az, hogy még most is a nappalit - ahol a legtöbb időt töltjük általában - tájoljuk délre.

Észak volt a harmadik a rangsorban, s amikor evésre került a sor, általában az asztalfőn ülő családfő mellé balra az asszonyok, majd lányok ültek. A családfő pedig keletre nézett, tehát a nők bal kéz felé, azaz északi oldalon foglaltak helyet. Mai olvasatban a klasszikusan női territóriumnak számító konyha és kamra helyiségek kerülnek északra, mert logikusan a kamrának jót tesz ha nem süt oda a nap, és egy meleg nyári konyhában töltött napon is felüdülés, ha az ember nem aszalódik meg egészen.

Nyugat tehát a negyedik irány, őseink hite szerint a lélek a testet elhagyván nyugat felé távozott. Nem véletlenül a hálószobák javasolt elhelyezési iránya a mai napig keleti.

Persze minden mindennel összefügg. A gyakorlati és teljes mértékben logikus tapasztalatok a szakrális jelentésekkel. Egyik sem működik a másik nélkül. 
Sok esetben azonban nem kivitelezhető a megfelelő tájolás, mert kész házba, lakásba költözik valaki, vagy egyszerűen a telek fekvése nem ad rá lehetőséget. Ilyenkor ugyanúgy, mint a feng shui-ban a szimbólumokkal, színekkel tudunk javítani a helyzeten.
Kelet színe a fehér, dél színe a vörös, északé a kék, nyugaté pedig a sárga. Ezekkel a színekkel kompenzálhatunk, ha szeretnénk. Tehát például, ha a bejáratunk nem keleti tájolású, akkor érdemes fehér színnel vagy a fehér különböző árnyalataival megerősíteni a megújulás, feltámadás, szent irányú energiáit. 

Néhány képpel szeretném eloszlatni a sztereotípiát, miszerint a fehér előszoba unalmas lenne.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése